Η Σοφία και ο Βασίλης παρουσιάζουν την “Πεταλούδα” τους στην ΑθήναΤο
CD της Σοφίας Λαμπροπούλου και του Βασίλη Κετεντζόγλου το “κουβαλάω” μαζί μου πολύ καιρό. Συναντηθήκαμε με τη Σοφία ένα πρωί του Αυγούστου στην Καλαμάτα και μου το έδωσε. Την επόμενη μέρα θα έφευγα διακοπές με την κόρη μου. Το πήραμε μαζί. Από τότε έχει μείνει στο αυτοκίνητο. Το έχω ακούσει άπειρες φορές διασχίζοντας τη Ζάκυνθο, χωριά της Μεσσηνίας, την εθνική οδό, τους δρόμους της Καλαμάτας, την παραλία της, μέρα ή νύχτα...

Πριν από λίγο καιρό μίλησα πάλι με τη Σοφία. “Άκουσα το CD σας. Μου άρεσε πολύ. Αλλά, ξέρεις, θ’ αργήσω λίγο να γράψω” της είπα αφού είχε ήδη περάσει ένας μήνας από τότε που μου το είχε δώσει. “Μην ανησυχείς, γράψε όποτε αισθάνεσαι έτοιμη. Πρέπει να δίνουμε χρόνο στα πράγματα” μου απάντησε. Έτσι είναι η Σοφία, δίνει χρόνο. Στα πράγματα, στους ανθρώπους, σε όλα. Αυτή την αίσθηση έχεις ακούγοντας και το CD που έκαναν με το συνεργάτη της, ότι είναι μια δουλειά που της δόθηκε χρόνος.

Τη Σοφία τη θυμάμαι από τα χρόνια του Μουσικού Σχολείου και του Δημοτικού Ωδείου στην Καλαμάτα. Ξεκίνησε πιάνο αλλά το άφησε γιατί ερωτεύτηκε το κανονάκι. Και το ερωτεύθηκε πολύ. Το 2003 μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη για να μαθητεύσει δίπλα σε μεγάλους δασκάλους του οργάνου αλλά και της οθωμανικής μουσικής. Ακολούθησε επιστροφή στην Αθήνα, συνεργασίες με μουσικούς, ποιητές και άλλους καλλιτέχνες, ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία για το πρότζεκτ “No mans land” του John Psathas, συναυλίες ανά τον κόσμο. Τo 2015 μετακόμισε στη Βουδαπέστη, την οποία και σήμερα επισκέπτεται συχνά ενώ ζει μόνιμα στην Αθήνα. Όποτε βρίσκει χρόνο έρχεται και στην Καλαμάτα.
Τον Βασίλη Κετεντζόγλου τον ξέρω μόνο από τη μουσική του. Από τις εξαιρετικές εκτελέσεις του στην κλασσική κιθάρα και από το ντουέτο
Guitar - Kanun που έφτιαξαν με τη Σοφία. Στο βιογραφικό του διάβασα για σπουδές μουσικής στο Λονδίνο, αλλά και αγάπη για τη τζαζ, τη φλαμένκο κιθάρα, τα παραδοσιακά όργανα της Ελλάδας και της Ανατολής (μπουζούκι, σάζι, ούτι, σιτάρ) καθώς και συνεργασία με καλλιτέχνες όπως οι Νταλάρας, Ξυδάκης, Αρβανιτάκη.

Στο δίσκο του ντουέτου με τίτλο Butterfly (Πεταλούδα) το κανονάκι της Σοφίας και η κιθάρα του Βασίλη ενώνονται τόσο εκπληκτικά που νομίζεις ότι ακούς όχι δύο τόσο διαφορετικά αλλά ένα μουσικό όργανο! Παράξενο αν σκεφτείς ότι το πρώτο έρχεται από την ανατολίτικη παράδοση και το δεύτερο από την κλασσική δυτική μουσική. Μια συνύπαρξη δύο διαφορετικών κόσμων τόσο αρμονική.  

Η “Πεταλούδα” είναι το πρώτο CD του ντουέτου Guitar Kanun με οργανική μουσική, συνθέσεις του Βασίλη και της Σοφίας (Επιστροφή, Μαύρα πουλιά, Bolero, Κορακάν κ.ά.) αυτοσχεδιασμούς και διασκευές, όπως ο “Τσακιτζής”, ελληνικό-τουρκικό λαϊκό τραγούδι, κοινό για Έλληνες και Τούρκους με στίχους και στις δύο γλώσσες. Αναφέρεται στον Cakircali Mehmet Efe (1872-1911), μυθικό ζεϊμπέκη αντάρτη, που υπήρξε ο “Ρομπέν των Δασών” των Μικρασιατικών παραλίων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ήχοι που σε ταξιδεύουν στην Πόλη, αλλά και στοιχεία αφρικανικής μουσικής στο “Κορακάν” της Σοφίας Λαμπροπούλου ή σημεία που θυμίζουν Ανδαλουσία στο “Arlin” του Βασίλη Κετεντζόγλου. Ο τίτλος στα ποντιακά σημαίνει “στεναχωρημένο, παραπονιάρικο”. Ένα CD γεμάτο χρώματα και μυρωδιές, που περικλείει μια αίσθηση από τις μουσικές που αγαπούν οι δημιουργοί του, τις μνήμες από τα ταξίδια τους και τη φιλοσοφία τους για τη ζωή.

Το έντυπο που συνοδεύει το CD είναι τρίγλωσσο (στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) και ιδιαίτερα κατατοπιστικό.

Η επίσημη παρουσίαση της “Πεταλούδας” θα γίνει τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Στις 8.30 το βράδυ στο Underflow Record Store & Art Gallery, Καλλιρρόης 39.

Ο δίσκος κυκλοφορεί από τα τέλη Μαΐου από την ανεξάρτητη εταιρεία Odradek Records, έχει ήδη αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές εντός και εκτός Ελλάδας και έχει συμπεριληφθεί επανειλημμένως σε ευρωπαϊκά μουσικά charts.

Πληροφορίες:

Μαρία Νίκα