Ο Μπαχ, ο Σαίξπηρ και το Αρχαίο Δράμα



"Oποιος ξέρει να παίζει Μπαχ, μπορεί να παίξει τα πάντα" ξεκινά να λέει ο Άντριου Βισνιέφσκι και αμέσως σκέφτομαι ότι οι Άγγλοι μας πήραν χαμπάρι με τον Μπαχ και μας "δουλεύουν". Ευτυχώς εννοούσε άλλο...


Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 1ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου Θεάτρου, που ξεκινά στην Καλαμάτα, επικαλούμενος τον Μπαχ στη μουσική, ήθελε να πει πως αντίστοιχα ο ηθοποιός που ερμηνεύει καλά Σαίξπηρ ή Αρχαίο Ελληνικό Δράμα μπορεί να ερμηνεύσει καλά οτιδήποτε στο Θέατρο.

Σαίξπηρ θα διδάξει και ο Άγγλος - πολωνικής καταγωγής - σκηνοθέτης στο θερινό σχολείο, το οποίο ανοίγει τη Δευτέρα 19 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 7 Σεπτέμβρη. Για τρεις εβδομάδες οι συμμετέχοντες, από Αθήνα, Κύπρο, Λονδίνο, Βιέννη και Παρίσι, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα μαθήματα χωρισμένα σε τέσσερις ενότητες, με γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά. 

Εκτός από το κομμάτι που είναι αφιερωμένο στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Αρχαίο Κλασσικό Δράμα θα διδάξει η Αργυρώ Χιώτη, ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου, η οποία δουλεύει παράλληλα στη Γαλλία. Τον τομέα της κίνησης έχει αναλάβει η Γκάμπριελ Μολέτα, καθηγήτρια του μεταπτυχιακού τμήματος της Βασιλικής Ακαδημίας Θεάτρου του Λονδίνου και λέκτορας του Πανεπιστημίου του Κεντ, ενώ φωνητική θα διδάξει η Αγγλίδα ηθοποιός Άντριαν Τόμας.

Για το πρόγραμμα του Θερινού Σχολείου Θεάτρου μίλησαν σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, ο Γιώργος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας "Μαρία Κάλλας" και ο Άντριου Βισνιέφσκι, ο οποίος υπήρξε και καθηγητής στη Σχολή του του Εθνικού μας Θεάτρου, εκπροσωπώντας τον βρετανικό μη κερδοσκοπικό θεατρικό οργανισμό "Theatre Alive!". Οι δύο φορείς συνδιοργανώνουν και το θερινό σχολείο με χορηγία των Ιδρυμάτων Γ. και Β. Καρέλια και Β. και Κ. Κωνσταντακόπουλου, καθώς και με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της "Φάρις", της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, της Φωτογραφικής Ομάδας Καλαμάτας και του "Mataroa".

Πρόκειται για ένα εντατικό πρόγραμμα διδασκαλίας, που θα διεξάγεται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00 π.μ. με 4.00 μ.μ., ενώ ειδικά το Σάββατο τα μαθήματα θα τελειώνουν στη 1.00 και θα είναι ανοιχτά στο κοινό.

Ο κ. Βισνιέφσκι αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σχέση του Σαίξπηρ με το Αρχαίο Δράμα, σημειώνοντας ότι το πρώτο αποτελεί για τους Άγγλους ό,τι το δεύτερο για τους Έλληνες, τονίζοντας ότι πάνω σε αυτά τα δύο έχει στηριχθεί ολόκληρο το Θέατρο και οι μετέπειτα συγγραφείς του. Ειδικά για τον Σαίξπηρ παρατήρησε ότι όλοι οι μεγάλοι θεατρικοί συγγραφείς, από τον Μπέκετ μέχρι τον Τένεσι Ουίλιαμς και τον Άρθουρ Μίλερ, προσπάθησαν να απαντήσουν στα ερωτήματα που αυτός έθεσε. Ενδιαφέρον είχε η επισήμανσή του ότι ο Σαίξπηρ είναι σήμερα πολύ λιγότερο γνωστός στον μέσο Άγγλο σε σχέση με το παρελθόν. Και συνδύασε το γεγονός με τη γλώσσα. Οι νέοι πλέον στην Αγγλία, είπε, χρησιμοποιούν στο λόγο τους λιγότερες από 6.000 λέξεις. Ο Σαίξπηρ χρησιμοποιούσε στα έργα του 21.000!

Περισσότερες πληροφορίες για το 1ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Θεάτρου Καλαμάτας (Kalamata Drama International Summer School) εδώ: https://www.facebook.com/Kalamatadrama/

Κείμενο, φωτογραφία: Μαρία Νίκα